Jamun Ka Sharbat Recipe In Urdu شر بت جامن

 

Jamun Ka Sharbat Recipe In Urdu

شر بت جامن


Jamun Ka Sharbat is a famous dish in this region. You can read here Jamun Ka Sharbat recipe in Urdu and English with Hash Huma Choudhary.

شر بت جامن بنانے کی ترکیب 




اشیاء:
جامن (پکے ہوئے) دو کلو
چینی ڈیڑھ کلو
پانی حسب ضرورت
ترکیب:
پکے ہوئے جامنوں کو اچھی طرح سے دھو کر صاف کر لیا جائے اور پھر ہاتھ سے مسل مسل کر ان کی گٹھلیاں نکال لیں گودا ایک برتن میں جمع کر لیا جائے۔ اس گودے کو پانی میں ڈال کر اچھی طرح سے جوش دلائیں اور بعد میں ٹھنڈا ہونے پر ململ کے کپڑے سے چھان کر اس میں چینی ملا ئیں اور پھر چولہے پر چڑھا کر ہلکی آنچ پر پکا لیا جائے ۔ جب شر بت گاڑھا ہونے لگے تو چولہے سے اتار لیں اور ٹھنڈا کر کے بوتلوں میں بھر لیں ۔ نہایت ہی عمدہ ، لذیذ اور فائدہ مند شر بت ہے۔

Ingredients

1. Jamun (Black Plums) 1Kg
2. Water 2 Cups
3. Sugar ½ Cup
4. Cumin Powder 1 Tsp
5. Red Chili Powder 1/2 Tsp
6. Salt 1 Tsp
7. Black Salt 1 tsp
8. Black Pepper 1 Tsp
9. Lemon Juice 2 Tbsp.
10. Mint Leaves for Garnish
11. Lemon Slices for Garnish

Method

In a pan, add jamuns and water and cook for 10-12 minutes on high flame.
• Let it cool and remove the seeds
• Blend the pulp well
• In a pan, add jamun pulp, salt, sugar, cumin powder, black salt, chili powder and cook for another 10-15 minutes on high flame.
• Let it cool completely and pour it in a bottle and keep it in a refrigerator for 2-3 months.
• In a jug add ice cubes, jamun concentrate, lemon juice, black pepper and chilled waters.
• Pour it in a glass and garnish it with lemon slice and mint leaves.



Huma Chaudhary

When it comes to eating, researchers, the media, and policy makers mainly focus on negative aspects of eating behavior, like restricting certain foods, counting calories, and dieting. Likewise, health intervention efforts, including primary prevention campaigns, typically encourage consumers to trade off the expected enjoyment of hedonic and comfort foods against health benefits1.

Post a Comment

Previous Post Next Post