Jamun Ka Sharbat Recipe In Urdu
شر بت جامن
Jamun Ka Sharbat is a famous dish in this region. You can read here Jamun Ka Sharbat recipe in Urdu and English with Hash Huma Choudhary.
اشیاء:
جامن (پکے ہوئے) دو کلو
چینی ڈیڑھ کلو
پانی حسب ضرورت
ترکیب:
پکے ہوئے جامنوں کو اچھی طرح سے دھو کر صاف کر لیا جائے اور پھر ہاتھ سے مسل مسل کر ان کی گٹھلیاں نکال لیں گودا ایک برتن میں جمع کر لیا جائے۔ اس گودے کو پانی میں ڈال کر اچھی طرح سے جوش دلائیں اور بعد میں ٹھنڈا ہونے پر ململ کے کپڑے سے چھان کر اس میں چینی ملا ئیں اور پھر چولہے پر چڑھا کر ہلکی آنچ پر پکا لیا جائے ۔ جب شر بت گاڑھا ہونے لگے تو چولہے سے اتار لیں اور ٹھنڈا کر کے بوتلوں میں بھر لیں ۔ نہایت ہی عمدہ ، لذیذ اور فائدہ مند شر بت ہے۔
2. Water 2 Cups
3. Sugar ½ Cup
4. Cumin Powder 1 Tsp
5. Red Chili Powder 1/2 Tsp
6. Salt 1 Tsp
7. Black Salt 1 tsp
8. Black Pepper 1 Tsp
9. Lemon Juice 2 Tbsp.
10. Mint Leaves for Garnish
11. Lemon Slices for Garnish
• Let it cool and remove the seeds
• Blend the pulp well
• In a pan, add jamun pulp, salt, sugar, cumin powder, black salt, chili powder and cook for another 10-15 minutes on high flame.
• Let it cool completely and pour it in a bottle and keep it in a refrigerator for 2-3 months.
• In a jug add ice cubes, jamun concentrate, lemon juice, black pepper and chilled waters.
• Pour it in a glass and garnish it with lemon slice and mint leaves.
جامن (پکے ہوئے) دو کلو
چینی ڈیڑھ کلو
پانی حسب ضرورت
ترکیب:
پکے ہوئے جامنوں کو اچھی طرح سے دھو کر صاف کر لیا جائے اور پھر ہاتھ سے مسل مسل کر ان کی گٹھلیاں نکال لیں گودا ایک برتن میں جمع کر لیا جائے۔ اس گودے کو پانی میں ڈال کر اچھی طرح سے جوش دلائیں اور بعد میں ٹھنڈا ہونے پر ململ کے کپڑے سے چھان کر اس میں چینی ملا ئیں اور پھر چولہے پر چڑھا کر ہلکی آنچ پر پکا لیا جائے ۔ جب شر بت گاڑھا ہونے لگے تو چولہے سے اتار لیں اور ٹھنڈا کر کے بوتلوں میں بھر لیں ۔ نہایت ہی عمدہ ، لذیذ اور فائدہ مند شر بت ہے۔
Jamun Sharbat Recipe In English
Ingredients
1. Jamun (Black Plums) 1Kg2. Water 2 Cups
3. Sugar ½ Cup
4. Cumin Powder 1 Tsp
5. Red Chili Powder 1/2 Tsp
6. Salt 1 Tsp
7. Black Salt 1 tsp
8. Black Pepper 1 Tsp
9. Lemon Juice 2 Tbsp.
10. Mint Leaves for Garnish
11. Lemon Slices for Garnish
Method
• In a pan, add jamuns and water and cook for 10-12 minutes on high flame.• Let it cool and remove the seeds
• Blend the pulp well
• In a pan, add jamun pulp, salt, sugar, cumin powder, black salt, chili powder and cook for another 10-15 minutes on high flame.
• Let it cool completely and pour it in a bottle and keep it in a refrigerator for 2-3 months.
• In a jug add ice cubes, jamun concentrate, lemon juice, black pepper and chilled waters.
• Pour it in a glass and garnish it with lemon slice and mint leaves.