KADHI PAKORA RECIPE in urdu
کڑی اور پکوڑہ کڑی
Cooking Pakistani Recipes in urdu of Pakora Kari And Kadhi, Easy Kadhi Pakora And Kari food recipes in Urdu and English. Make easily at home with complete Step by Step instructions, and videos. Large collection of Pakistani and international recipies in Urdu.
کڑہی پکوڑا (INGREDIENTS)
- دہی_____ 1 کلو
- ادرک، لہسن کا پہسٹ_____ دو کھانے کے چمچ
- بیسن_____ چھ کھانے کے چمچ
- پسی لال مرچ_____ ایک کھانے کا چمچ
- کُٹی ہوئی لال مرچ_____ آدھا کھانے کا چمچ
- ہلدی_____ آدھا چائے کا چمچ
- پانی_____ چار گلاس
- نمک_____ حسبِ ذائقہ
- ہرا دھنیا، ہری مرچ_____ حسبِ ذائقہ
- پیاز_____ دو درمیانے سائز کے
METHOD
- پیاز کو فرائی کریں، پھر اس میں لہسن، ادرک کی پیسٹ ڈال دیں۔ پھر لال مرچ، ہلدی ڈال کر مصالحہ بھون لیں۔ پھر پانی میں دہی اور بیسن کو اکٹھا بلینڈ کرکے ڈالیں اور ہلکی آنچ پر پکنے دیں اور نمک شامل کریں۔ مناسب گاڑھا ہونے پر کڑہی تیار ہے۔ بیسن کے مزیدار پکوڑے بنا کر کڑہی میں شامل کریں اور پیاز، زیرہ کا بگھار لگا کر چاول سے کھائیں۔
PAKORa:
1: gram flour 7 to 8 small mugs2: onion 2 medium (sliced)3: green chilli 6 (sliced)4: salt 1 tbs5: red chilli powder tbs6: fresh coriander 1 cup7: dry fenugreek leaves 2 tbs8: anar dana 2tbs (dry pomegranate)9: cumin seeds 1&1/2 tsp10:coriander seeds 1 tbs11:water as much requiredCURRY:1: gram flour 1 cup2: yogurt 1/2 kg3: onion 2 medium size (sliced)4: tomatoes 2 medium size (chopped)5: ginger & garlic 2&1/2 tbs6: red chilli powder 2 tbs7: salt 2 tbs8: turmeric 1 ts9:garam masala powder 1 tbs10:oil 1 cup11:water 1 glass12:i jug of water (extra to make the curry)13: ghee 3 tbsRecipe:
TADKA RECIPE:
1: dry red chilli 72: ghee 3 tbs3: cumin seeds 1 ts4: nigella seeds 1/2 ts5: fenugreek leaves 1 tbs6: green chilli 1CURRY RECIPE:1: in a blender add the yogurt, water and blend to mix it well and place it in a bowl.2: now add the gram flour in the blender and fill it with water and blend.3: heat oil add the onions and cook so they get soft, then add the ginger & garlic paste and fry till they get golden on high flame.4: now add the tomatoes, salt, turmeric, red chilli powder mix cook on high flame till the oil comes on the surface and the masala is made.5: then add the gram flour and water mixture, yogurt and water mixture and extra 1 jug of water mix well, wait for a boil and cook on low to medium for 20 to 25 minutes and starts to get thick.PAKORA RECIPE:1: in a bowl add the gram flour, all the spices, onions, green chilli add the water slowly and mix it to make medium batter.2: heat the oil and add the batter and make pakora, fry them on medium flame till golden.3: remove them and place on paper towel to drain extra oil.4: then add the pakora in the curry (do not add too many pakoras as they will absorb the curry if so can add extra water and cook a little more).5: add the tadka, garma masala and simmer for 3 to 5 minutes.6: serve hot.TADKA:1: heat ghee in a pan.2: add the cumin seeds, nigella seeds, fenugreek leaves, green chill, dry red chilli fry well on high flame and add the to kadhi and mix.
Tags:
Vegetable Recipes